Živá krížová cesta prilákala do centra mesta tisice ľudí

02.04.2010 Prešov

Prešov 2. apríla (TASR) - Živá krížová cesta, zobrazujúca príbeh umučenia a ukrižovania Ježiša Krista, dnes prilákala do pešej zóny v Prešove tisíce ľudí.
Podujatie sa v predchádzajúcich dvoch rokoch konalo v mestskej časti Nižná Šebastová, pretože je dielom ľudí z tamojšej farnosti. Vzhľadom na veľký záujem návštevníkov sa v tomto roku organizátori rozhodli, že udalosti Veľkého piatka priblížia ľuďom priamo v centre mesta.
Jedným z tých, ktorí stáli pri zrode tohto programu, je farár z Nižnej Šebastovej Peter Gombita. Konštatoval, že ich zámerom bolo ponúknuť ľuďom takouto živou formou najsilnejší príbeh, ktorý sa odohral v dejinách ľudstva.
\"Je to skutočne silný duchovný príbeh, ktorý hovorí o tom, ako Boh poslal na zem svojho syna, aby nás vykúpil. Pri jeho sledovaní môžu veriaci rozjímať a zamýšľať sa na tým, že cez kríž prichádza nová nádej, nová ponuka pre život, \" dodal Gombita.
Pred začiatkom krížovej cesty sa návštevníkom okrem primátora Pavla Hagyariho prihovoril aj pomocný biskup Košickej rímskokatolíckej arcidiecézy Stanislav Stolárik, ktorý zdôraznil význam obetovania sa Ježiša Krista a vzkriesenia. Rovnako pripomenul utrpenie kňazov, ktorí sa dostali do nemilosti komunistického totalitného režimu.
Krížová cesta sa začala pred rímskokatolíckym farským úradom, odkiaľ Ježiša v sprievode rímskych vojakov a pokrikujúceho davu v dobových kostýmoch predviedli pred Ponského Piláta. Pred radnicou mohli diváci vidieť zinscenované bičovanie Božieho syna i následné vynesenie rozsudku. Takmer štyri tisícky veriacich potom sprevádzali hercov po Hlavnej ulici a na jednotlivých zastaveniach sledovali výjavy, tak ako sa o nich píše v evanjeliách. Záver dramatického predstavenia sa odohral v Záhrade umenia stvárnením ukrižovania.
Pri jednotlivých obrazoch mučenia Mesiáša, mnohí ľudia neskrývali dojatie. Bola medzi nimi aj Viera Andrejková z Prešova, ktorá prišla aj so svojim 12-ročným synom. \"Je to najväčší sviatok, ktorý môžeme my kresťania prežívať, s tým, že Ježiš položil za nás život. Ja som prišla aj kvôli synovi, ktorý je postihnutý a ešte niečo také nezažil. Chcem mu ukázať to, čo prežíva v kostole a nevedel si to zatiaľ predstaviť, \" povedala Prešovčanka.
V dramatickom predstavení účinkovalo takmer 50 amatérskych hercov rôznych vekových kategórií. Kostýmy i rekvizity si zhotovili sami a celkové prípravy trvali približne dva mesiace. V hlavnej úlohe Ježiša sa už po tretí raz predstavil Marek Marcin, ktorý pre TASR povedal, že stvárnenie tejto postavy nepochybne ovplyvnilo aj jeho osobný život a pomáha mu intenzívnejšie prežívať najväčší z kresťanských sviatkov.
 

Vyberte región